שאלות ותשובות

מתוך ויקי עמותת המקור
גרסה מ־01:23, 7 במרץ 2009 מאת שחר (שיחה | תרומות) (חלק העמותה של דף השאלות והתשובות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

על העמותה

למה צריך עמותה?

לא צריך. תוכנה חופשית בכלל, ופעילות תוכנה חופשית בארץ בפרט, התקיימו הרבה לפני שהעמותה הוקמה, ומתקיימות עדיין ללא שום קשר לעמותה. הדבר נכון הן כמפתחים שמייצרים תוכנה חופשית, והן כמועדונים שונים הנפגשים בנושאי תוכנה חופשית. העמותה לחלוטין אינה נחוצה כדי שאנשים יפתחו תוכנה חופשית, או ייפגשו כדי לדבר על תוכנה חופשית. עקב טיבה, תוכנה חופשית נוטה להיות מבוזרת, וכל נסיון לטעון שעמותת המקור היא ארגון הגג של פעילות התוכנה החופשית בארץ הינו מופרך.

מצד שני, יש פעילויות המחייבות גוף שמוכר באופן רשמי ע"י מדינת ישראל. בפרט, כל פעילות הדורשת פעילות כספית (קבלה או תשלום) דורשת שמאחורי הפעולה יעמוד גוף בעל קיום משפטי. בנוסף על כך, קיימים גופים המחפשים מישהו שיוכל לספק קול פחות או יותר אחיד של "דעת הקהילה". עמותת המקור, בתור הגוף הקהילתי הרשמי היחיד בארץ, עונה על ההגדרה הזו טוב מכל אחד אחר.

ניתן לסכם את המטרות שמאחרי הקמת העמותה כשתיים מרכזיות:

  1. להיות גוף המסוגל לארגן פעילויות הדורשות פעילות כספית (כגון כנסים וכדומה)
  2. להיות הקול הרשמי של פעילות חסרת אופי רשמי

הפרטים הרשמיים של העמותה

השם המלא: המקור - עמותה ישראלית לתוכנה חופשית ולקוד־מקור פתוח (ע"ר)

מספר עמותה: 58-040-213-9

כתובת: ויצמן 130/4 כפר סבא, 44203 (במשרדי חברת לינגנו ייעוץ קוד פתוח)

תאריך התאגדות: 1 בינואר 2003

למה יש ע"ר בשם העמותה?

ע"ר הם ראשי תיבות של "עמותה רשומה". הדרישה להוסיף את ראשי התיבות לשם העמותה היא דרישה חוקית, דומה (ואף חזקה) מהדרישה לשים "בע"מ" בסוף שם של חברה.

כמה עובדים יש בעמותה?

העמותה פועלת על טהרת עבודת מתנדבים. כל שירותי העמותה ניתנים ע"י אנשים שתורמים את זמנם, החל בועד המנהל ובוועדת הביקורת, וכלה ברואה החשבון שמלווה את העמותה. סה"כ הוצאות העמותה על משכורות הוא אפס.

איזו תמיכה ממשלתית מקבלת העמותה?

עמותת המקור אינה נתמכת ע"י המדינה. קיים מאמץ מסויים להשיג מעמד של עמותה מוכרת, מה שיאפשר למי שתורם כסף לעמותה לקבל החזר מס על התרומה. נכון להיום מאמץ זה עוד לא נשא פרי.

מהם מקורות ההכנסה של העמותה?

יצויין שהדו"חות הכספיים של העמותה מפורסמים באתר העמותה, וזמינים לכל. מקורות ההכנסה של העמותה, בסדר יורד, הם דמי חסות מהכנס השנתי של העמותה, דמי חבר, ותרומות. סך כל המחזור השנתי של העמותה עומד על פחות משלושים אלף שקל, מה שמספיק לאור העובדה שהעמותה לא משלמת משכורות.

מהו כנס אוגוסט פינגווין?

אוגוסט פינגווין הוא שמו של הכנס השנתי של העמותה. הכנס הראשון התקיים ב-2002, בשנה שלפני הקמת העמותה. למעשה, ההכנסות שנותרו מכנס אוגוסט פינגווין הראשון היו התמריץ להקמת העמותה בפועל.

אוגוסט פינגווין הראשון נוצר כדי לאפשר לבצע הקרנה פומבית של הסרט "Revolution OS", אשר לא הובא לארץ בהפצה רשמית. מאז הכנס המשיך להתקיים כל שנה ביום שישי הראשון של חודש אוגוסט (עם שנים בודדות שבהם חרגו מהמסורת).

מהם דמי החבר?

דמי חבר לשנה בעמותה הם 100 שקלים. קיימת הנחה לחיילים, סטודנטים, גמלאים וכל מי שמבקש. מטרת דמי החבר היא להכניס כסף שיאפשר לעמותה לפעול, ועל כן אנו משתדלים לא להקשות.

מהם ידידי העמותה?

החברות בעמותה אינה פתוחה לכולם. כל אחד מוזמן לשלם דמי חבר ולהפוך לידיד העמותה. מבחינת הטבות (במידה ויש) ומבחינות אחרות סטטוס הידידים זהה לזה של החברים, אולם רק חברים מלאים בעמותה יכולים להצביע או להבחר לועד או לוועדת הביקורת. כדי להפוך לחבר יש להיות ידיד בעמותה, ואז לשלוח בקשה לועד להפוך לחבר. בעיקרון, רק אנשים שתרמו בדרך כלשהי לקידום תוכנה חופשית רשאים להפוך לחברים. ההליך המלא מפורט בתקנון העמותה.

חשוב להבהיר שמטרת ההפרדה לא היתה ליצור מעמדות. מטרת ההפרדה היא למנוע מבעלי אינטרסים זרים להשתלט על העמותה. אנו מודעים לזה שההליך נראה לא ידידותי, ומצרים על כך. היסטורית, חשוב להבהיר שמעטים הידידים שביקשו להפוך לחברים ונידחו.